Målgränd tillhör Högalundsenheten och ligger i Ektorp vägg i vägg med Målgränds skola. Inom Högalundsenheten arbetar vi aktivt med att skapa en VI-känsla i respektive hus, hos både barn och personal.

fredag 13 januari 2017

Experiment

Förra vecka fortsatte vi att göra experiment. Ett av experimenten vi gjorde var att hälla vatten och olja i ett rör. Vad händer då? Barnen hade många olika gissningar. De flesta trodde att det skulle blandas och bli gult, brunt och vitt.

Det som hände var att oljan hamnade högst upp.  Vi provade att lägga i olika saker för att se vad som sjunker och vad som flyter. Innan vi provade fick barnen gissa vad som skulle hända. Vi provade även att hälla över till ett annat rör. Barnen trodde att om man hällde över så skulle oljan hamna underst och vattnet överst. 

Vi har även provat att blanda sirap, olja och vatten. Vad händer? Vi provar att lägga i olika saker. Exempelvis päron, en skruv, ett leksaksäpple och en legobit. Vad händer då?

Det visade sig att oljan lägger sig högst upp, vattnet i mitten och sirapen hamnade i botten. Hade man ett stort päron sjönk det till botten. Hade vi små bitar hamnade päronen i mitten ovanpå sirapen Leksaksäpplet hamnade också ovanpå sirapen. Skruven hamnade i botten och legobitar flöt på ytan. 

Tillsist provade vi att hälla i karamellfärg.


Barnen har väckt intresse och nyfikenhet kring densitet och varför det blir som det blir. 

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära" och "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för (.......)enkla kemiska processer och fysiska fenomen" (Lpfö 98 rev 16)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar